הנצחת פליטים יהודים ממדינות ערב ואיראן
דוד בנסוסן


יש נוכחות יהודית במדינות ערביות-מוסלמיות עוד הרבה לפני הכנסת האסלאם והיא מתחילה לפני המאה ה-6 לפני העידן הנוכחי. קהילות אלו נעלמו או נמצאות בתהליך היעלמות ברוב המדינות הערביות-מוסלמיות. למעשה, 865,000 יהודים מצאו את עצמם מודרים במדינות שבהן הם נולדו והרגישו שעליהם לעזוב.

המעמד המשפטי המסורתי של לא-מוסלמים במדינות מוסלמיות
למיעוטים לא מוסלמים במדינות מוסלמיות יש מעמד של דימי, שפירושו "נסבל" או "מוגן". זה נובע מהקביעה שהכתובים היהודיים והנוצריים עווותים על ידי המאגרים הלא ראויים שלהם. הוא נחקק במסגרת הסכם עומר שתוקן מספר פעמים בתוספת אמצעים מפלים אחרים.
דימי נמצא בעמדת נחיתות בחברה המוסלמית: יש להם מסים מיוחדים, הם לובשים בגדים מוכרים, הם מושא לאמצעים משפילים, ואין להם מעמד משפטי כאשר הם מעורבים בעניין משפטי שמעורבים בו מוסלמים. האסלאם השיעי רואה ביהודים מקור לטומאה. בעוד שתנאי היהודים היו שונים בין מדינות, חלק מהמאפיינים חופפים ליהודים במרוקו, ובאימפריה העות'מאנית והפרסית.
במאה ה-19, כמה מטיילים, קונסולים ומחנכים, שנשלחו על ידי Alliance Israelite Universelle, שיגרו דיווחים מדאיגים על מצבם של היהודים, כולל: השפלה יומיומית, חפצי בוז, כנועה עד כדי ניוון, חוסר ביטחון מתמיד. , חטיפות, רובעים יהודיים מאוכלסים בצפיפות, התרוששות דרמטית ותנאי חיים לא סניטריים חמורים. הם תיארו קנאות מסויטת מצד אחד והשלמה מצד שני.

הנסיבות הקשות של יהודים, שהיוו 0.5% עד 3% מהאוכלוסייה, תלוי במדינה, הועלו גם על ידי כותבי כרוניקה מוסלמים. היהודים הפכו אוטומטית לשעיר לעזאזל בכל פעם שהיה חוסר יציבות פוליטית, תבוסה צבאית או תנאים כלכליים קשים, כמו גם בצורת. מעשי טבח וביזה התרחשו באופן ספורדי.
באופן כללי, השליטים היו נדיבים במידה מסוימת – כמובן שהיו חריגים – והחלטותיהם לא תמיד יושמו בהתאם. למשל, הגזירה שעליה הסכימו ב-1864 שליט מרוקו והפילנתרופ משה מונטיפיורי על הפסקת ההתעללות ביהודים, מעולם לא שינתה דבר. יהודים הואשמו ברצח פולחני בדמשק בשנת 1840 ובקהיר בשנת 1902. באימפריה העות'מאנית נערכו רפורמות שסיימו את חובת לבישת בגדים ייחודיים ואת המס המיוחד על לא-מוסלמים, אך שוב, באזורים הנידחים יותר. של האימפריה, זה מעולם לא נאכף.

התקופה הפרה-קולוניאלית והקולוניאלית
בהיותם בשולי התפשטות אירופה במאה ה-19, יהודים רבים ביקשו הגנה קונסולרית, והפרמטרים נקבעו בכנסים בינלאומיים בטנג'יר, מדריד, לוזאן וכדומה. יהודי אלג'יריה קיבלו את הזכות לאזרחות צרפתית ב-1870, יהודי תוניסיה קיבלו אותה לבקשתם ב-1923 ויהודי מרוקו שמרו על מעמדם של דימי כשמרוקו הפכה למדינת חסות. מספר רב של יהודים רכשו אזרחות מצרית אך זה הוסר בשקט בשנת 1940 מה שהותיר כרבע מהיהודים ללא אזרחות. בתימן הוחל חוקי השריעה ב-1948 ויתומים יהודים נלקחו על מנת להתאסלם, נוהג שהיה בשימוש מאז 1922.
יש לציין ששיפור המעמד המשפטי ליהודים לא תמיד תורגם לחיים משופרים, כי המנטליות לא מתפתחת מהר כמו שאפשר לקוות. בסך הכל, ההתמערבות של יהודים במדינות שבהן הרוב הוא מוסלמי קדמה לזו של המוסלמים ביותר מדור אחד, בין היתר, בין היתר, בגלל טווח ההגעה של רשת בתי הספר של Alliance Israelite Universelle.

תחת המשטר הקולוניאלי, היהודים יכלו סוף סוף לחיות מחוץ לרובע היהודי, המלה או ההרה, והם לא היו צריכים עוד ללבוש בגדים מיוחדים. מוסלמים רבים ראו בכך שינוי במעמד היהודי שלדעתם נחצב באבן על ידי החוק האסלאמי. מסורת העמדה לדין של יהודים בתקופות ביתיות קשות, כמו גם הטינה נגד הכוח הקולוניאלי ושחרור היהודים, היו כולם גורמי מפתח להפעלת פעולות אנטי-יהודיות, כפי שקרה בפאס ב-1912, בקהיר ב-1945, וכן הלאה. .

כדי להימנע מעימותים עם הרוב המוסלמי ואפילו את הקולוניסטים האירופים האנטישמיים, השלטונות הקולוניאליים העלימו לא פעם עין מהתעללות ביהודים, למשל בבגדד בשנת 1941. במהלך מלחמת העולם השנייה הגיע משטר פרו-נאצי. לשלטון בעיראק והפוגרום הסוחף, הפרהוד, בוצע בשנת 1941. המופתי בירושלים היה הקול שמינה את עצמו לתעמולה הנאצית והוא עודד את המוסלמים בבוסניה להצטרף לוואפן SS. כמו כן, יהודים בלוב נשלחו למחנות מוות באירופה ומספר יהודים בתוניסיה נשלחו לעבודות כפייה.
לאחר מלחמת העולם השנייה
לאחר מלחמת העולם השנייה גבר חוסר הביטחון בקהילות יהודי המזרח. היה פוגרום בלוב ב-1945, מהומות אנטי-בריטיות ואנטישמיות באותה שנה במצרים; בסוריה, תימן ועדן ב-1947, ויהודים הודחו מהממשלות בסוריה ובלבנון ב-1947. הוועדה המדינית של הליגה הערבית, המורכבת משבע מדינות, הציעה ב-1947, הרבה לפני עצמאותה של ישראל, כי נכסי היהודים להיות קפוא.
עצמאותה של ישראל וניצחונה המפתיע על צבאות ערב הפולשים היו נס בעיני היהודים. הופעל לחץ על יהודים שנאמר להם להוכיח את נאמנותם על ידי התנגדות למדינה היהודית, והעיתונות הערבית הייתה מלאה בהשמצות נגד ישראל ויהודים. למעשה, יהודים עזבו בבהלה לישראל מכמה מדינות למרות האיומים להרוס את המדינה החדשה שהוקמה.
היו מספר צעדים אנטי-יהודיים: אי חידוש רישיונות מקצועיים בעיראק, איסור יציאה מעיראק ב-1948 ותימן ב-1949, הוצאת אזרחות מצרים מיהודים, שהפכו אז לחסרי אזרחות בשנות ה-50, ונסיגת זכות הצבעה ליהודים בלוב ב-1951.

תוסיפו לזה את הפוגרומים בג'רדה, במרוקו ב-1948, בדמשק ובחלב ב-1948, בבנגזי ובטריפולי ב-1948, בבחריין ב-1949, במצרים ב-1952, ובלוב ובטוניס ב-1967. היו מעצרים וגירושים. במצרים ב-1956, חניקה כלכלית על ידי ריפוד בעיראק ב-1951, בסוריה ב-1949, בלוב ב-1970, או על-ידי הדרה בסוריה ולבנון ב-1947, בלוב ב-1958, באיראן ב-2000, או בהתרת עסקים מצריים בלבד. במצרים בשנת 1961.
מורשת יהודית נהרסה באוראן ב-1961 ובלוב ב-1969 וב-1978. היו התעללות משטרתית וחטיפת נערות צעירות עם גיור בכפייה במרוקו בין השנים 1961-1962; יהודים נחטפו בלבנון ב-1967; היו תליות פומביות בבגדד ב-1969, קלישאות אנטישמיות שימשו בעיתונות הערבית, וקמפיינים שימשו להגברת הסנטימנט האנטי-יהודי ולהסתה לשנאה, תוך שימוש בציונות כתירוץ. לאחר מלחמת ששת הימים התגברה הרטוריקה הזו במידה ניכרת.
למרות שהיו הבטחות לשוויון בפני החוק במדינות הנחשבות למתונות, כמו מרוקו ותוניסיה לאחר עצמאותן, משמעות החברות בליגה הערבית הייתה חרם מלא מבחינת היחסים או המגע עם ישראל. דואר היה אסור, היה קשה להשיג דרכון, וכל כלי תקשורת שלא תיאר את ישראל בצורה שלילית ביותר נאסר לדווח. החרם הזה מנע לחלוטין כל דיאלוג שיכול היה להוביל להבנה הדדית.
צעדים מפלים שננקטו נגד יהודים ומדינת ישראל הובילו לכמעט היעלמותם של יהודים במדינות אלו. אף מדינה ערבית לא לקחה אחריות על גורל אזרחיה היהודים. אנו עדים בימינו לצעדי שימור יוצאי דופן של הנחלה היהודית והגברת התיירות הישראלית במרוקו. מנגד, הרטוריקה של נשיא איראן לשעבר, מחמוד אחמדינג'אד, מכחישה את השואה וקוראת לחסל את ישראל וראש ממשלת טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן מתנהג כאילו רצה שמדינת ישראל תהפוך למדינת ד'ימי.
לסיכום, הזמן המודרני פתח את הדלת לאפשרות של כבוד האזרחות ליהודים, ודעות קדומות אילצו אותם לעזוב את מקום הולדתם. סופה של השעבוד היהודי הנפוץ במדינות מוסלמיות-ערביות היה דרמטי עבור העולם המוסלמי, וזו הסיבה שהלאומיות הערבית הפכה את פלסטין למוקד ההתגייסות שלה. הציונות מייצגת יהודים שהחזירו לעצמם את כבודם והגנו על עצמם, במילים אחרות האנטיתזה לדימיס. יש לקחת בחשבון, בנוסף, שהצעדים שננקטו נגד יהודים היו שונים ממדינה למדינה. ברגע שהם פורסמו, האמצעים שננקטו כדי להגן על היהודים יושמו רק לעתים רחוקות. בנוסף, לא היה צורך הרבה כדי לעורר את איבה של העם כלפי יהודים, ללא קשר לאמצעים אלו.

מדיניות הטרור וההדרה הובילה לטיהור אתני ללא התחשבות בזכויות או ברכוש שאבדו, הוחרמו או ננטשו, או לצעדים מפלים יחד עם התעמולה המרושעת שלהם, שבסופו של דבר הובילה ליציאת מצרים שנאלצה למעשה, ולעתים קרובות אנשים עזבו מאוד בְּשֶׁקֶט.
אמצעים מפלים אלה באו בצורות שונות והשתנו בהתאם למדינה. אלמלא הטירוף האנטי-ישראלי של התקשורת הערבית והצעדים המפלים נגד יהודים, סביר מאוד שחלק מהם היו מחליטים להישאר בארצם. תחושת חוסר הביטחון הייתה תלויה כל הזמן בקהילות היהודיות. עזיבתם הפכה הכרחית להישרדותם, אחרת זו הייתה רק שאלה של זמן עד שהם ייתפסו כבני ערובה על ידי התסיסה הפוטנציאלית, שהם היו בטוחים שהם יפלו קורבן להבא.
יהודים שהיו נוכחים במדינות ערב מוסלמיות יותר מ-2,000 שנה נדחקו בטווח של דור אחד, והם נאלצו לבחור בגלות למדינות אחרות.
הסכם אברהם האחרון לכינון יחסים דיפלומטיים בין ישראל, האמירויות, מרוקו וסודאן הוא סימן לתקווה לאתחול של דיאלוג בין שווים.