דַּיְסוֹת וּמַאַכְלֵי קְדֵרָה

הֲרִיס: תבשיל דייסתי דליל במקצת, עשוי גריסי חיטה (או אורז, עדשים, פולים וכיו"ב) בתוספת נתחי בשר שמן ועצמות מוח, תבלינים ושבי תיבול, מוכן בבישול ממושך. מקובל בארוחת צהרים בשבת (מעין חמין); הֲרִישׁ: תבשיל דייסתי סמיך עשוי גריסי חיטה, מקובל במיוחד כמאכל ליולדת בתוספת סמנה ודבש, בעיקר בארוחת הבוקר. זַוְם, זוֹם: דייסה דלילה עשויה מקמח וחלב חמוץ או לַבַּן בתוספת תיבול חמוץ או חריף. נאכלת חמה כארוחה קלה. לַסִיס: תבשיל קטניות או דגנים כגון תירס, דורה, חיטה, עדשים שלמות, עתר, פולים וכיו"ב. הבישול קצר כדי שלא יתרכך מדי. מקובל כמאכל חטיף בעיקר בשעות הערב. סוג הקטניות שממנו עשוי מתווסף לשמו, כגון לסיס רוּמִי (תירס), או לסיס עֲתַר. מַטִיט: דייסה דלילה עושיה קמח חיטה או שעורה. נאכלת חמה בתוספת חמאה, בצל, זעתר טחון וכיוצא באלה. נשוף: דייסה דלילה מאוד עשויה גריסי חיטה (מעין סולת) , מבושלת בסמנה ובסוכר. ניתנת לשתייה או נאכלת חמה בעיקר בארוחת בוקר. עֲצִיט (עֲצִיד): דייסה סמיכה מאוד עשויה קמח תירס או דורה מבושלת במים בתוספות שומן. נאכלת כתוספת לארוחת צהרים או כמאכל בכל הארוחות של מעוטי יכולת. שַבִּיסֶה: דייסה סמיכה מבושלת בתהליך של הכנת רביכה (קמח בשומן חם) בתוספת מעט מים. בעיקר לתינוקות.